Taleggio olasz sajtkultúra 10 liter tejhez.
A taleggio egy erős ízű, mosott olasz, rúzsos sajt, mely a Taleggio völgy után kapta a nevét.
Lágy és szokatlanul gyümölcsös mellékíze és vékony, sókristályokkal ízesített héja van. A lágy textúra, a kissé csípős, szúrós ízek és a vajas aromák egészen biztosan elvarázsolnak mindenkit, aki megkóstolja ezt a sajtot. Friss kenyérre kenve különösen finom!

A csomag tartalma 10 liter tejhez elegendő. Hűtőgépben tárolva legalább egy évig eltartható.
Felhasználás előtt vegyük ki a hűtőgépből, majd legalább 5 perc melegedés után keverjük össze egy kevés langyos vízzel,
majd beleöntjük és jól elkeverjük 10 liter jó minőségű, 42°C-os, hőkezelt kecske-, juh- vagy tehéntejjel.
Adjunk hozzá kb. 1 g, vízben felodott kálcium kloridot is.
A tejet jól elkeverjük, majd, amikor a hőmérséklet eléri a 38°C-ot, keverjünk hozzá tejoltót is.
Kb. 40 perc múlva az alvadékunk megkeményedik, megszilárdul.
Az alvadékot vágjuk apró, kb.2 cm-es kockákra, majd kb. 40 perc elteltével szedjük át négyzet- vagy téglalap alakú sajtformákba.
A sajtformákat jól töltsük tele, mert az alvadék, az ülepedés végére, közel harmadára összeesik.
25 perc elteltével fordítsuk meg először, majd óránként ismét át kell forgatnunk kb. még hatszor.
Kb. 12 óra múlva a sajtokat 18%-os sólében áztatjuk két órán keresztül. (Ne használjunk jódozott sót.)
A kész sajtot 7°C-on tároljuk és 8-10 napig érleljük.
Kövessen minket