www.beerodalom.hu v1.0
A megvásárolt recept pedig az alábbi módon készíthető el:
az eszközöket mossuk el mosószeres vízzel és öblítsük el alaposan.
Cefrézés:
- 15 L vizet kell melegíteni 52-55 C fokra, majd bekeverni a malátával és állni hagyni 5 percig,
- fokozatosan 1-2 C fok / perc ütemben rendszeres kavarás mellett emelni kell a hőmérsékletet 63 C fokig (a hiszterézis miatt érdemes megállni 61 C foknál) és alfa-amilázos pihenőt tartani 20 percig, majd
- fokozatosan 1-2 C fok / perc ütemben rendszeres kavarás mellett emelni kell a hőmérsékletet 72 C fokig (a hiszterézis miatt érdemes megállni 70 C foknál) és béta-amilázos pihenőt tartani 25 percig, majd
- fokozatosan 1-2 C fok / perc ütemben rendszeres kavarás mellett emelni kell a hőmérsékletet 76 C fokig, de ügyeljünk, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 78-80 C fok fölé és várjunk 10 percig, majd
- mindezidő alatt melegítsünk 20-25 liter 80 C fokos máslóvizet egy edényben
Szűrés:
- az erjesztővödörbe helyzett lábakon álló szűrőlemezt rakjuk a vödör aljára az elzárt csap fölé, majd óvatosan fejtsük rá a malátacefrét, majd
- nyissuk ki a csapot, és fogjuk fel az édes sörlevet egy edénybe, amit addig öntsünk vissza a szűrőedény tetjére, amíg az zagytól mentes nem lesz (enyhe opálosság nem probléma), majd
- amikor a szűrlemény már zagymentes, a színsörlevet gyűtsük a komlóforraló üstbe, edénybe, majd
- amikor a cefre tetején már nincsen nedvesség, pótoljuk 2-3 literenként a már előkészített 80 C fokos máslóvízzel egészen addig, míg 25-27 liter édes sörlevet össze nem gyűjtünk, majd
- amikor a forralóüst már kb. félig van, érdemes megkezdeni annak melegítését, ügyelve arra, hogy a sörlé ne forrjon addig, míg a az összes mennyiség nincsen az üstben.
Komlóforralás:
- amikor összegyűlt a forrlás előtt mennyiség forrlajuk fel a sörlevet, ügyelve arra, hogy amikor forr, erősen habzani kezd (ihdeg vízzel spriccelve vagy fúzva fékezhető meg a habzás).
- Amikor fellforrt és a habzás elült, tegyük a receptúrának megfelelő időre és mennyisségben a komlókat és egyéb összetevőket - amennyiben szükséges - a forró sörlébe, majd forraljuk a megadott ideig. FIGYELEM! A komlóadagolásnál a forró sörlé felhabozhat!
Örvénykádazás:
- Amikor vége a komlóforralának, a hidegvizes hálózatra csatlakoztatott sörléhűtő spirállal hűtsük le a sört 80 C fokra, majd
- az üstben egy kanállal alaposan keverjük meg a keserű sörlevet úgy, hogy az edény közepén egy örvény alakuljon ki, majd
- várjunk 15 percet. Az edény aljára így kúpos alakzatba kiül a forróseprő.
Sörlé-átadás:
- A forralóból fejtsük vagy óvatosan öntsük a tiszta keserű sörlevet az elfertőtlenített főerjesztő tartályba (Delux szet esetében a lyukas fedéllel rendelkező), majd
Sörléhűtés:
- a hidegvizes hálózatra csatlakoztatott sörléhűtő spirállal hűtsük le a sört a receptúrában megadott beoltási hőmérsékletre, majd
- vegyünk mintát és a fokolóhengerben a fokolóval mérjük meg a 20 C fok hőmérsékletű normálállapotú sörlévet. Ezt az értéket jegyezzük fel (a keserű sörlevet a fertőzésveszély elkerülés végett ne öntsük vissza a fokolóból), majd
- adagoljuk hozzá a receptúrában megadott élesztőt, majd
- zárjuk le az edényt és helyezzük bele a vízzárral ellátott kotyógót.
Főerjedés:
- A sörlé 5-14 nap zajos- majd főerjedést közben az erjesztőben - az erjedés mértékétől függően - felhabzik, a kotyógón keresztül a termelődő szén-dioxid / mustgáz (25 liter esetében nem veszélyes mértékben) eltávozik.
- Amikor a kotyogóban lévő víz már nem mozdul, vegyünk mintát, amit addig rázzunk, amíg nem marad benne szén-dioxid-buborék, majd a fokolóhengerbe öntve a fokolóval mérjünk meg a 20 C fok hőmérsékletű normálállapotú fickósört (a fickósört a fertőzésveszély elkerülés végett ne öntsük vissza a fokolóból).
- Amennyiben a mérés 3 egymást követő napon változatlan vagy mérési hibahatáron belül van egymáshoz,
Hidegkomlózás:
- A hidegkomlózás nagyon jellegetes, egyedi ízt ad a sörnek, IPÁk készítésekor szinte kihagyhatatlan. A hideg szó onnan ered, hogy nem a meleg, forró sörlébe tesszük a komlót, hanem a hideg, - technikától függően - erjedés alatt álló vagy már leerjedt sörbe. A komlót a receptúrának megfelelő ideig áztatjuk, jellemzően 3-10 napig. FIGYELEM: bár az keserűségért felelős alfasav vízben oldhatatlan, alkoholban oldódik, ezért némileg keserűbb lesz a sör!
Célszerű valamilyen zsákot használni hidegkomlózáskor, hogy a komlótörkölyt könnyen eltávolíthassuk, ugyanakkor az ülepítéses módszer is alkalmazható.
Utóerjedés:
- a fickósört fejtsük a kiüllepedett hidegseprőről az alaposan elfertőtlenített utóérlelőbe (Delux szet esetében a ) oly módón, hogy minél kevesebb levegővel érintkezzen, majd - lehetőleg - a lehető hűvösebb helyen hagyjuk utóerjedni a fickósört a receptúrában megadott ideig vagy ízlés szerint.
- Utóerjedéskor valamennyi cukor még kierjed a sörből, de a hideg és a táplállékhiány miatt az élesztők nyugvó állapotba kerülnek, összecsomosódnak és a tartály aljára süllyednek
Fejtés palackba:
- Amikor az élesztő nagyja kiült az erjesztő aljára, adagoljuk a sörtípusnak vagy a receptúra szerinti mennyiségű erjesztőcukrot az alaposan elfertőtlenített palackokba.
- Amennyiben a sörünk nagyon tükrös (kevés a lebegő élesztő a folyadékban), célszerű némi plusz élesztőt adagolni a cukorhoz.
- Tipp: Mind az élesztő, mind a magunk dolgát megkönnyítjük, amennyiben a cukrot kevés, 80 C fok körüli vízben feloldjuk, majd hagyjuk kihűlni 20-25 C fok körülire és ehhez adagoljuk a palackerjedéshez szükséges élesztőt, amennyiben szükséges.
- Egy fejtőszárral óvatosan fejtsük a sört a palakokba, majd
Palackerjedés:
- az elfertőtlenített koronazárakkal zárjuk le a palackokat és nem tűl hűvös, de nem is nagyon meleg helyen hagyjuk, hogy a palackerjedés végeztével a sör szén-dioxiddal telítődjön.
- Ezt követően érdemes még hűvös helyen érlelni a sörtípusnak megfelelő ideig.
Fogyasztás:
- Fogyasztás előtt hűtsük le a sört, hogy a túlzott habzást megfékezzük.
- A palackokat célszerű mosogató fölött kinyitni, hogy amennyiben a túl sok maradék- vagy hozzáadott cukor következtében a sör kifutna, azt felfoghassuk.
- A palackot érdemes rögtön elöblíteni és elmosni a későbbi felhasználás megkönnyítésének érdekében.
Egészségükre!
WWW.BEERODALOM.HU
Írta:
Izsó Péter
Minden jog fenntartva
Kövessen minket