Gozdawa

1 terméket találtam.
Gozdawa

Útmutató a KENNER (Műértő) és az EXPERT (Szakértő) sorozatokhoz

1. Minden tárgyat és tartozékot alaposan...

Útmutató a KENNER (Műértő) és az EXPERT (Szakértő) sorozatokhoz

1. Minden tárgyat és tartozékot alaposan tisztítsunk meg.

2. Az élesztőtasak tartalmát szórja kb. 100 ml felforralt, majd 20-25 C fokra visszahűtött vízbe. Várjon legalább 15 percet és óvatosan keverje

össze az élesztőt a vízzel, majd várjon további 15 percet mielőtt felhasználná.

3. Tegye a sűrítményt tartalmazó fémdobozt forró vízbe, majd tartsa ott legalább 5 percig mielőtt a sűrítményt felhígítaná vízzel.

VIGYÁZAT! A dobozok nagyon felfórrósodhatnak - feltétlen viseljen megfelelő védőkesztyűt!

4. A doboz tartalmát öntse egy főzőedénybe és öntse fel 3 liter vízzel, majd rövid ideig (1-2 perc) forralja.

5. Ezt követően öntse az edény tartalmát az erjesztőedénybe és öntse fel a megfelelő mennyiségű (18-23 liter - lásd a címkén) hideg vízzel. A víz

hőmérséklete nagyjából 20-24°C-os legyen.

6. Ezután öntse az élesztőt az erjesztőedénybe és egy tiszta (fertőtlenített) keverőkanállal - az élesztő jobb oxigénellátása érdekében - erőteljesen

keverje a beoltott sörlevet nagyjából 2 percen keresztül.

7. Zárja le az erjesztőt a fedelével és helyezze bele a kotyogót. A kotyogót - a muslicák elleni védelem céljából - töltse meg vízzel vagy valamilyen

szesszel.

Búzasörök: AMERICAN WHEAT, GOLD GOSE, DUNKELWEIZEN, WEIZENBOCK

A búzasörök optimális erjedési hőmérséklete: 23-25 °C.

Utó-/ palackerjesztés cukorral, ászokolás/kondícionálás: legalább 3 hétig.

Belga típusú sörök: ABBEY GOLD ALE, ABBEY DUBBLES, FLANDERS RED, FLANDERS OUD BRUIN, ABBEY BRUNE

A belga típusú sörök optimális erjedési hőmérséklete: 22-24 °C.

Utó-/ palackerjesztés cukorral, ászokolás/kondícionálás: legalább 5 hétig.

Felsőerjesztésű Ale-ek: RADLER JABOWY, AMERICAN WEST COAST, AMAERICAN GOLD ALE, IRISH RED ALE, AMERICAN BROWN ALE, ENGLISH

STOUT, BARLEY WINE, IMPERIAL STOUT, SWEET BROWN ALE, MILKY STOUT.

A felsőerjesztésű ALE típusú sörök optimális erjedési hőmérséklete: 18-22 °C.

Utó-/ palackerjesztés cukorral (répa) vagy szőlőcukorral (glukóz), ászokolás/kondícionálás: legalább 4 hétig.

Általános szabály: Minél sötétebb és erősebb egy sör, annál hosszabb ászokolási/kondícionálási időt igényel.

Alsóerjesztésű sörök: AMERICAN LIGHT LAGER, PREMIUM LAGER, MAIBOCK, DOPPELBOCK, BALTIC PORTER

Az alsóerjesztésű sörök optimális erjedési hőmérséklete az erjedés kezdetén 20-22 °C, melyet 48 óra elteltével 14-18°C-ra kell

csökkenteni.

Utó-/ palackerjesztés cukorral (répa) vagy szőlőcukorral (glukóz), ászokolás/kondícionálás: legalább 5 hétig.

A főerjedés átlagos ideje a sör típusától függ: búzasöröknél 3-5, belga típusú söröknél 4-6, felsőerjesztésű ale-eknél 4-7, míg alsóerjesztésú söröknél 6-14

nap.

A főerjedés végét a kotyogó inaktivitása, valamint az extrakttartalom változatlansága jelzi (Az extrakttartalom mágállapítása fajsúlymérővel vagy

refraktométerrel történhet.).

A főerjedés befejeztével a sört fejtse előzetesen alaposan elmosott üvegekbe vagy party-hordókba és adagoljon 4g/0,5 liter cukrot vagy szőlőcukrot (glükóz)

az üvegekbe/hordókba, majd zárja le azokat.

Hagyja az üvegeket kb. 3-5 napig szobahőmérsékleten állni, majd ezt követően a palackozott sört tárolja az ászokolási /kondícionálási idő végeztéig hűvös,

napfénytől védett helyen.

A MILK STOUT és SWEET BROWN ALE különleges sörök készítésekor az erjesztőbe főerjedéskor tejcukrot kell adagolni. (VIGYÁZAT!

tejcukorérzékenységben szenvedők NEM fogyaszthatják!)

Bierre BRUT - A pezsgőélesztőt oldja fel 27-33°C-os meleg vízben (ideális vízhőmérséklet: 30°C). A csomaghoz mellékelt tölgyfacsipszet főerjedéskor rakja

az erjesztőedénybe.

A főerjedés legalább 2-4 hétig tart, azt követően a palackba fejtés után, a palackok további 6-8 hétig hűvös, sötét helyen tárolandók.

További információ: www.gozdawa.org

Bővebben