VIK - Mozzarella sajtkultúra 10 Liter tejhez

Mozzarella sajtkultúra 10 liter tejhez 

A csomag tartalma 10 liter tejhez elegendő baktériumkultúra keveréket tartalmaz. 

Hűtőgépben tárolva kb. 1 évig eltartható.

Bővebb leírás

SAJT-00068

Termék elérhetőség: ez a termék jelenleg nincs készleten,


Értesíts engem, mikor elérhető

550,00 Ft

Vásárlók, akik ezt a terméket megvettél:

Előző
Következő

Mozzarella sajtkultúra 10 liter tejhez 

A csomag tartalma 10 liter tejhez elegendő baktériumkultúra keveréket tartalmaz. 

Hűtőgépben tárolva kb. 1 évig eltartható.

Mozzarella Sajtkultúra 10 Liter tejhez  (1332)

Felhasználás előtt vegyük ki a hűtőgépből, majd legalább 5 perc  melegedés után keverjük össze egy kevés langyos vízzel, majd beleöntjük és jól elkeverjük 10 liter nagyon jó minőségű, 40°C-os, hőkezelt bivaly-, vagy jobb híján, tehéntejhez.

Adjunk hozzá kb. 1 g vízben feloldott kalcium kloridot is.

A tejet jól elkeverjük, majd legalább egy óra pihentetés után, amikor a hőmérséklet visszaesett 38°C-ra, keverjünk hozzá a tejoltót is.

Figyeljünk nagyon, hogy a hőmérséklet soha ne essen vissza 36°C alá!

A tejet 30 percig pihentetjük, majd, amikor az alvadék megszilárdult, vágjuk össze kb. 2x2cm-es nagyságúra.

Pihentessük további 20 percig, majd vágjuk még kisebb, borsószem nagyságú kockákra az alvadékot. A hőmérsékletre folyamatosan figyeljünk! (38 °C a tökéletes.)

10 perc elteltével leöntjük a savó jó részét. Csak egy kevés maradjon az edény alján.

További két órás pihentetés következik, ami alatt az alvadék kellőképpen megsavanyodik.

A hőmérsékletre továbbra is folyamatosan figyeljünk! (38 °C a tökéletes.)

Ha van PH mérőnk, akkor itt hasznos lehet, mert akkor lett tökéletes a sajtunk, ha a PH 5,20 alá csökkent. Amíg kivárjuk a két órát, addig melegítsünk egy edénybe vizet 90 °C-ra. (A lényeg, hogy nagyon forró legyen, de ne forrjon.)

A vízbe rakjunk 2-3 evőkanál jódmentes sót (itt a 15%-os sóoldat a tökéletes).

A sajtunkat a kétórás pihenő után apró diónyi darabokra szaggatjuk, és 3-5 percre beledobjuk a sós forró vízbe. Ha feljött a forró víz felszínére, egy szűrő segítségével kiszedjük, egy evőkanállal kissé megnyomkodjuk, majd egy másik fazékban előkészített, jó hideg vízbe dobjuk.

Hűtőben, enyhén sós lében tároljuk.

Írja meg véleményét

Írja meg véleményét