Hedon - Katalin Cárnő (0,33l)

Russian Imperial Stout típusú barna sör.

Elegáns, feltűnő, a világ a lábai előtt hever és lehetetlen nem észrevenni, ha belép a szobába. Szeretők versenyeznek a kegyeiért, figyelmet és hatalmat követel. Ilyen egy született uralkodó. Nagy Katalink regnálását nevezik Oroszország aranykorának. Ez a sör olyan, mintha még nem ért volna véget a birodalmi pompa.

Bővebb leírás

SOR--00024

Termék elérhetőség: ez a termék jelenleg nincs készleten,


Értesíts engem, mikor elérhető

850,00 Ft

Vásárlók, akik ezt a terméket megvettél:

Előző
Következő

Katalin Cárnő

 

A Russian Imperial Stout a nevével ellentétben nem egy orosz sör. Ahogyan az India Pale Ale sem indiai. Az elnevezés olyan angol sört takar, amit az orosz piacra készítettek a szigetországban. Vagyis megdőlni látszik az a hiedelem is, hogy csak vodkát isznak és uborkát esznek mellé.

Réges-régen egy messzi-messzi országban Nagy Péter orosz cár a 18. század elején úgy döntött, hogy nyugatra nyit. Ez pedig pont akkor történt, amikor Angliában a Porter típusú sör volt a sláger, ami nevét a kikötői munkásosztályról kapta. A porter egy barna ivósör volt, ami a pörkölt malátától sötét színt kapott, de még simán az „ivósör” kategóriába tartozott.

Angol útja során az előbb vázolt okból Nagy Péternek alkalma volt megkóstolni ezt a kellemes italt és nyomban beleszeretett. Olyannyira, hogy megrendelést adott egy nagyobb tételre, hogy Oroszországban is élvezhesse a cári udvar, a remek sört. Igen ám, de az angol sörfőzők most lettek csak igazán gondban. Hogyan fogja kibírni a sör ezt a hosszú utat és a klímaváltozást?

Törték is a fejüket, mígnem valakinek kipattant a fejéből, hogy egy kicsit másképpen kellene főzni és akkor hátha működni fog a dolog. Először is megnövelték az alkoholtartalmat (mert tudták, hogy az alkohol tartósít), aztán jóval több komlót is raktak bele (mert tudták, hogy a komló is tartósít), egyébként az ötlet a londoni Barclay sörfőzdétől származik. Így született meg az orosz birodalmi stout. Rendben, de hogy lett a porterből stout és honnan jön a képbe Katalin Cárnő?

Úgy, hogy a sötétebb, erősebb portereket, hogy megkülönböztessék, elkezdték stoutnak hívni. Ebben fontos szerepe volt Arthur Guinnes-nek is (ugye ismerős a név?), aki Írországban készített már egy sötétebb portert, amit extra stoutnak keresztelt. Így lett a sötétebb (pörköltebb ízű) porterből stout. Katalin Cárnő pedig úgy jön a képbe, hogy egyik legnagyobb rajongója lett a típusnak és folyamatosan rendelte az angoloktól a Russian Imperial Stout-ot.

A Katalin Cárnő egy hamisítatlan, komplex, gazdag russian imperial stout, ami magán hordozza a kategória jegyeit. A típus jó példája, melyet az is bizonyít, hogy 2013-ban a rozsnyói sörverseny Grand Champion söre lett.

Forrás: www.sernevelde.hu

  • Alkohol v/v% 8,1%
  • Keserűségfok (IBU) 45 IBU
  • Szín 46 SRM
  • Erjesztési eljárás felsőerjedésű
  • Élesztőtartalom Szűretlen
  • Tartósítás Nincsen tartósítva, élő sör
  • Kiszerelés (liter) 0,33

Írja meg véleményét

Írja meg véleményét