Zip's X-mas Ale 2013 (0,33l)

Fűszeres, karácsonyi Imperial Stout.

Bővebb leírás

SOR--00286

Termék elérhetőség: ez a termék jelenleg nincs készleten,


Értesíts engem, mikor elérhető

890,00 Ft

Vásárlók, akik ezt a terméket megvettél:

Előző
Következő

"Nemrég érkezett a nagy hír, hogy egy amerikai sörversenyen a Zip's Brewhouse X-mas Ale 2013, karácsonyi söre fődíjat szerzett,

A Zip's X-mas Ale 2013 egy 10% alkohollal bíró ízesített Imperial Stout alapból építkező sör, melyet tavaly karácsonykor megbolondítottak egy kis "forralt bor" fűszerkeverékkel a komlóforralás végén. Persze a fahéj, szegfűszeg és egyéb fűszerezés mellett az erjesztés alatt is került a főzetbe több firmányos okosság, de a  sörmester csak sejtelmes mosollyal utalt rá, hogy ezt ne is firtassam, mi is történt még a sörrel. A komlózását tekintve a klasszikus angolos képlettől nem tértek el, hiszen a gerincét a Magnum (mint keserű) és az East Kent Golding (mint aroma) adja, ehhez járul néhány más okosság, de azt Turóczi József is csak a receptből tudta volna előidézni. Illatában nagyon meghatározó ennél a sörnél, milyen pohárba töltjük. A Jónásban egy lambicos pohárból kifejezetten a forralt bor és a mézeskalács dominált, az én otthoni konyakos kelyhemben már árnyaltabban jelentek meg az aromák. Egy könnyed, friss, meggyes, aszalt szilvás Merlot-t idéző illatvilág köszönt ki a poharamból, ehhez törleszkedett némi almás-fahéjas süti, szegfűszeg, majd a háttérben testett öltöttek a stoutos jegyek - csoki és finomra pörkölt kávé, - az élesztő gyümölcsös észterei - vörös áfonya, meggy, birsalma(sajt) - és egy intenzív konyakmeggyes alkoholos felhang. Utózöngeként kevés rumban karamellizált narancs és aperol is megjelent. Ma reggel a visszamaradt extraktnak egyértelműen nem sörös, hanem könnyű vörösboros illata volt.

IMG_8603.JPG

Megjelenésében a 10% alkoholhoz mérten nem várt, dúsan paplanos, elég tartós bézs hab, és kólás, igézően  narancsos árnyalatokkal játszó aranybarna volt a meghatározó. A mohó kóstolással mindenképp várni kell egy ilyen sörnél, amíg üzemi hőmérsékletre nem melegszik, ez ennél a főzetnél akár 15 fok is lehet. Indításként az édeskés, forralt boros alap helyett ezen a hőmérsékleten a kávés stoutos és az alkoholosan, gyógynövényesen  komlós keserű volt a meghatározó. Azért a fahéj és a szegfűszeg is odatette magát idővel, de nagy örömömre megjelent a csoki és egy brandys, meggyes likőrösség, amelyek mind remekül álltak ennek a stoutos alapnak. A kortyérzetben dominál a határozott alkoholos melegség a garatban, és az összehúzó keserű a nyelvszéleken. Krémes, nem túl tapadós test, és intenzív, de nem szúrós szénsav jellemzi.

Régen nem indította be sör így a fantáziámat, így - mivel sütni-főzni nem volt már idő - összeraktam egy kis snacket a sörhöz. Marcipán golyócskák mellé, belga csoki pasztillákat, kevés dióbelet és vörös áfonyát falatoztam hozzá, és ez gyönyörű kontraszttal előtérbe hozta a szárazabb kávés-stoutos jelleget, mialatt a többi íz-komponenssel remekül harmonizált. Ha lett volna időm, akkor nagyon csokis-áfonyás-diós browniet, vagy egy narancs helyett meggyel vagy áfonyával elkészített Moscauert sütöttem volna mellé. Remek, sörön messze túlmutató élmény volt ez a kis nyáreleji karácsony a nappaliban. Fődíjra méltó!"

 

Forrás: http://sorbuvar.blog.hu/2014/06/05/lenyomtuk_amerikat_alltech_sorverseny_sajtotajekoztato_es_a_zip_s_2013_x-mas_ale

  • Alkohol v/v% 10%
  • Komlók Magnum, East Kent Golding
  • Erjesztési eljárás felsőerjedésű
  • Élesztőtartalom Szűretlen
  • Tartósítás Nincsen tartósítva, élő sör
  • Kiszerelés (liter) 0,33

Írja meg véleményét

Írja meg véleményét