FM55 - "Green Hill" - Fermentum Mobile

Prémium folyékony sörélesztő

Bővebb leírás

SORFO00322

Termék elérhetőség: ez a termék jelenleg nincs készleten,


Értesíts engem, mikor elérhető

1 190,00 Ft

Leárazás!

-800,00 Ft

1 990,00 Ft

Vásárlók, akik ezt a terméket megvettél:

Előző
Következő

Erjesztés : felső
Erjesztési hőmérséklet : 19-24 deg. C
Erjedésfok (attenuation) : 75-83%
Ülepedés (flocculation)  : alacsony
Alkohol tolerancia : nagyjából. 9% ABV
Törzs típus : Ködös, New England típusú sörökhöz kifejlesztett élesztőrörzs, markáns észterekkel, melyek hagyják a komlót is érvényesülni. Alacsonyabb hőmérsékleteken erjesztve erőteljesen fenolos.
Ajánlott felhasználás : New England IPA
Hasonló élesztő törzsYeast BayTM Vermont Ale

Általános instrukciók a Fermentum Mobile folyékony sörélesztő használatához

Minden egyes fiola nagyjából 25-30 milliárd tiszta élesztősejtet tartalmaz. Az élesztőt steril körülmények között csomagolták, így biztosítva a legjobb minőséget. A fiolákat hűtőben (2-6°C fokon) tároljuk felhasználásig.

Használat előtt egyenletesen hagyjuk felmelegedni az erjesztendő sörlé hőmérsékletére. Felsőerjesztésű sörök esetén általában 20-22°C, míg alsóerjesztésű, lágersöröknél 9-15°C. Lágerélesztő használata során fontos, hogy az élesztő hőmérséklete ne legyen az erjesztendő sörlé hőmérsékleténél 5°C fokkal magasabb, vagy alacsonyabb (így óvjuk az élesztőt a hősokktól).

Két felhasználási módszerről beszélhetünk.

1) Közvetlen a sörléhez adagolva
2) Starterben előkészítve.

Az 1-es módszer esetén egyszerűen öntsük bele a visszahűtött sörlébe a fiola tartalmát. Ezt megelőzően fontos az alapos oxigenizálás. Javasolt a fiola külső felületének, szájának elfertőtlenítése. A fiola tartalma könnyedén összekeverhető, összerázható; így homogén állapotában érdemes a sörléhez adni. Óvatosan nyissuk ki a kupakot, öntsük a fiola tartalmát a sörléhez és alaposan keverjük el azt benne egy elfertőtlenített eszközzel.

Figyelem! Megeshet, hogy mialatt erjesztési hőmérsékletre melegítjük az élesztőt az újraindul, így nyomás keletkezhet a fiolában. Hogy a nem kívánatos kifutást elkerüljük nagyon óvatosan, apró részletekben nyissuk ki a fiolát. Jól ülepedő élesztőtörzsek esetén (FM11, FM13, FM26, FM30, FM31) az elegy összekeverése, és homogenizálása nem feltétlen szükséges; elegendő, ha a sűrű, leülepedett élesztő masszát adjuk a sörléhez. Az erjesztő tartályban (vagy starter lombikban) azonban mindig szükséges az élesztő alapos elkeverése. Az esetlegesen előforduló sötétebb üledék a fiolában a sterilizálás után visszamaradt anyagok elegye, ami teljesen semleges anyag.

A 2-es módszer esetében legalább egy nappal előtte el kell készíteni a startert, mielőtt a sörléhez adnánk. A starternek köszönhetően a sejtszám és aktivitás megnő, ami az egészséges erjedés elengedhetetlen eleme. Mindenféleképpen javasoljuk az élesztő starter elkészítését.

Hogyan készítsük el a startert?

Egy kisebb edényben forraljunk fel nagyjából 1 liternyi vizet. Zárjuk el a lángot és oldjunk fel a vízben 100 gramm szárított maláta kivonatot (spraymalt). Ezután rövid ideig forraljuk az elegyet.

Ezután a sörlevet hűtsük le 30°C alá. Miután lehűlt öntsük át egy alaposan elfertőtlenített edénybe (ideális a hőtűrő üveg használata – melyben forralni, hűteni és élesztőt szaporítani is tudunk). Adjuk a léhez a folyékony élesztőt és alaposan keverjük el benne. Keverjük habosra az elegyet és fedjük le egy alufólia darabbal. Ezután meleg helyen (22-25°C) hagyjuk inkubálódni 24-48 órán át. Ha gyorsabb és nagyobb mértékű élesztő szaporodást szeretnénk elérni ügyeljünk rá, hogy rendszeresen jusson elég oxigén a keverékbe (rázogatással vagy mágneses keverő használatával). Miután elkészült a starterünk hozzáönthetjük a beoltandó sörléhez. Ha nem akarjuk hogy az esetleges kellemetlen erjedési ízek, hibák a végső sörre hatással legyenek ülepítsük az elkészült startert hűtőhőmérsékleten míg teljesen kiül az aljára a sűrű élesztő réteg. Ekkor öntsük le a sörlevet a tetejéről és a sűrű élesztő masszát hagyjuk fokozatosan a tervezett erjesztési hőmérsékletre melegedni. Ezután adjuk az erjesztendő sörléhez. Az egész folyamat alatt fokozottan ügyelni kell a steril környezetre, alapos fertőtlenítést igényel minden eszköz. Kezünk fertőtlenítése is javasolt. Az alapos fertőtlenítéshez 70%-os etil alkoholt javasolunk.
Figyelem! Egy fiola, friss Fermentum Mobile élesztőben található sejtszám maximum 20 liter és 14 °B fokig (1.057 SG) sörléhez elegendő – felső erjesztésű törzsek esetén. Ám még ilyen esetben is érdemes startert készíteni.

Alsóerjesztésű és erős sörök készítése során a starter készítése, egyszerre több fiola élesztő használata elengedhetetlen.

Természetes élesztő mosást is végezhetünk, melynek során egy gyenge sör alól visszamaradt és kinyert élesztővel egy, már erősebb sört is erjeszthetünk. Az élesztő mosását 1 alkalomnál többször nem javasolt elvégezni, mert az élesztősejtek mutálódhatnak.

Írja meg véleményét

Írja meg véleményét