Mad Scientist - NZQ-1100 (0,33l)

11%-os belga típusú quadrupel.

Bővebb leírás

SOR--00716

Termék elérhetőség: ez a termék jelenleg nincs készleten,


Értesíts engem, mikor elérhető

950,00 Ft

Vásárlók, akik ezt a terméket megvettél:

Előző
Következő

"Már csak azért is különleges pillanat ez nekünk, mert július elején főztük le a sört, tehát a bemutatón szinte pontosan öt hónapos lesz. A Kraft sörfeszten a tartályból megkóstoltátok már nagyjából 200-an, és nagy örömünkre úgy néz ki, hogy a korai találkozásnak köszönhetően velünk együtt vártátok, hogy ez a sör elkészüljön. Hát elkészült. 

A New Zealand Quadrupel egy olyan stílus, ami a mi fejünkből pattant ki. A klasszikus quadok inkább sötétebbek és malátásabbak, mi viszont ennél a sörnél a fehérborokból inspirálódtunk. A magas alkoholfokot megtartottuk, de visszább vettünk a pörkölt malátákból (teljesen...) és megpróbálkoztunk egy komlósabb, talán 'modern' vonalon érvényesíteni az akaratunkat. 

Az újzélandi komlók sokszor borokhoz hasonló aromaprofillal rendelkeznek, és mi most úgy éreztük, hogy ennek lenne helye egy ilyen sörben. Nagyon leegyszerűsítve talán azt mondhatjuk, hogy amennyiben az eredeti quadrupelek egy maláta-élesztő egyensúlyra és összjátékra törekednek, a mi verziónk egy maláta-komló-élesztő harmóniát kívánna létrehozni. 

----tudományos intermezzo-----

(Bocs nincs filmes stábunk, úgyhogy most a képzelőerőtökre hagyatkoznánk)

(Mad Scientist bádádádá dum tssz pff *füst*...... *oh yeah*)
Miért kell érlelni a belga söröket? 
(tudományos zene indul)
(picit mélyebb belső hangon olvassuk tovább)
A belga sörökre jellemző élesztők nem a visszafogottságukról híresek. Sok európai klasszikus sör esetében kifejezetten alacsony hőfokon történik az erjesztés, hogy az élesztő ízei ne jelenjenek meg a kész sör ízében. Ezzel szemben a belgáknál pont azért emelnek az erjedési hőmérsékleten, hogy minnél inkább megjelenlen az élesztő - mások által ízhibának tartott - fenol és észterprofilja. 

Az észterek inkább a gyümölcsös, a fenolok inkább a fűszeresebb, pattogósabb, karcolósabb ízekért felelősek. A 'friss' sörnél általában fenol túlsúly van. A legfrissebb belga sörnek sokszor záptojásra hasonlító illata van. Érlelés során ezek simulnak bele a sörbe, sőt, alakulnak át új ízekké és aromákká. 

(még tudományosabb zene)

A Mad Scientist tudósai egy klasszikus tudományos technológiával vizsgálták a sör érlelődését. Két hetente orális mintavételezési eljárásnak vetették alá a szubsztanciát, és gondosan kialakított, szubjektív, úgynevezett 'faszasági' skálán történő elhelyezés történt. A termék publikálásához a 8-as, a 'Na ez mostmár tényleg fasza' értékelés volt szükséges. 

A kérdésed jogos, kedves olvasó: 'akkor ezek szerint ez tovább fog javulni az idővel?' A válasz: igen. A komlóaromák viszont nem tartanak örökké, úgyhogy úgy tippelnénk, hogy fél és másfél éves kora között lesz a legfinomabb ez a sör. 

(füst..zene elhalkul)

----tudományos intermezzo vége-----"


forrás: facebook

  • Alkohol v/v% 11%
  • Erjesztési eljárás felsőerjedésű
  • Élesztőtartalom Szűretlen
  • Tartósítás Pasztőrözetlen
  • Kiszerelés (liter) 0,33

Írja meg véleményét

Írja meg véleményét