VIK - Caprino Olasz kecskesajtkultúra 10 Liter tejhez
A Caprino az olaszok tradicionális kecskesajtja. Kecsketejből készül.
Caprino olasz kecskesajtkultúra 10 L tejhez.
A Caprino az olaszok tradicionális kecskesajtja. Kecsketejből készül.
Caprino olasz kecskesajtkultúra 10 L tejhez.
A Caprino az olaszok tradicionális kecskesajtja. Kecsketejből készül.
Caprino olasz kecskesajtkultúra 10 L tejhez.
A csomag tartalma 10 liter kecsketejhez elegendő baktériumkultúra keveréket tartalmaz. Hűtőgépben tárolva kb 1 évig eltartható.
Felhasználás előtt vegyük ki a hűtőgépből, majd legalább 5 perc melegedés után keverjük össze egy kevés langyos vizzel,
majd beleöntjük és jól elkeverjük 10 liter jó minőségű, 44°C-os, hőkezelt házi kecsketejhez.
Adjunk hozzá kb 1 g vízben felodott kálcium kloridot is.
A tejet jól elkeverjük, majd amikor a hőmérséklet visszaesett 38°C-ra, keverjünk hozzá tejoltót is
Kb. 30 perc múlva az alvadékunk megkeményedik, megszilárdul.
Az alvadékot vágjuk 8-10 cm-es kockákra, 10 perc múlva dió nagyságúra, majd 10 perc elteltével öntsük le a savót.
Az alvadékot szedjük át sajtformákba.
A sajtformákat jól töltsük tele, mert az alvadék, az ülepedés végére, közel harmadára összeesik.
1 óra elteltével fordítsuk meg először, majd félóránként ismét át kell forgatnunk még néhányszor.
Az első forgatásig a hőmérséklet 32-35 °C legyen, majd a negyedik forgatás után levihetjük 15 °C-ra.
Kb. 16-20 óra múlva a sajtokat kivesszük a formából és minden oldalát finoman besózzuk. Ne használjunk jódozott sót.
Az érlelést 8°C-on, legalább 80 % páratartalom mellett, legalább 2- hétig végezzük.
Az érlelés alatt naponta forgassuk meg a sajtokat.
Figyeljünk nagyon a páratartalomra és a hőfok pontos betartására.
Kövessen minket