VIK - Olasz brie sajtkultúra 10 L tejhez
Olasz brie sajtkultúra 10 L tejhez.
A csomag tartalma 10 liter tejhez elegendő. Hűtőgépben tárolva kb. egy évig eltartható.
Olasz brie sajtkultúra 10 L tejhez.
A csomag tartalma 10 liter tejhez elegendő. Hűtőgépben tárolva kb. egy évig eltartható.
Olasz brie sajtkultúra 10 L tejhez.
A csomag tartalma 10 liter tejhez elegendő. Hűtőgépben tárolva kb. egy évig eltartható.
Felhasználás előtt vegyük ki a hűtőgépből, majd legalább 5 perc melegedés után keverjük össze egy kevés langyos vizzel,
majd beleöntjük és jól elkeverjük 10 liter jó minőségű, 32°C-os, hőkezelt kecske-, juh- vagy tehéntejjel.
Adjunk hozzá kb. 1 g, vízben felodott kálcium kloridot is.
A tejet jól elkeverjük, majd 30-40 perc pihentetés után keverjünk hozzá tejoltót is.
Kb. 45 perc múlva az alvadékunk megkeményedik, megszilárdul.
Az alvadékot vágjuk apró, 2-3 cm-es kockákra, majd 40 perc elteltével szedjük át sajtformákba.
A sajtformákat jól töltsük tele, mert az alvadék, az ülepedés végére, közel harmadára összeesik.
1 óra elteltével fordítsuk meg először, majd félóránként ismét át kell forgatnunk kb. még hatszor.
24 óra múlva a sajtokat 12-15%- os sófürdőbe tesszük kb. 2 órára vagy finoman besózzuk. (Ne használjunk jódozott sót.)
Az érlelést 15°C-on, legalább 95 % páratartalom mellett, kb. 3 hétig RÁCSON végezzük. NE ÁLLJON NEDVES FELÜLETEN, KÜLÖNBEN NEM TUD A PENÉSZ SZAPORODNI. Naponta 2x kell szellőztetni és egyszer fordítani a tároló dobozban.
Kb. a hetedik napon jelennek meg a fehér gombapelyhek a sajtunkon.
Az érlelés alatt naponta forgassuk meg a sajtokat.
Figyeljünk nagyon a páratartalomra és a hőfok pontos betartására.
Figyelem!
A briet külön hűtőszekrényben kell érlelni, vagy tároló dobozban + fedő + rács, ami alá pici vizet öntünk,a megfelelő páratartalom miatt, különben a penész rátelepszik a többi sajtra is!
Kövessen minket